donderdag 11 oktober 2012

De dyslexie van Bill Gates

Jarenlang heb ik moeite gehad met de schrijfwijze van dyslexie, dat ik met ‘ct’ schreef, vanwege de verbuiging dyslectisch. Hoe zit het met u: schrijft u foutloos? Dan kunt u vast de spelfouten vinden in het volgende voorbeeld. 
Stel, u wilt uw carriére een nieuwe richting geven. Als u meer verdient, kunt u eindelijk die Audi R8 aanschaffen waarop u zich al jaren heeft gefocusd. Een prachtige sportwagen met een enorm accelleratievermogen. De dealer heeft u bovendien een aantal aditionele accesoires beloofd.
U schrijft een sollicitatiebrief van een A4-tje waarin u zich geïntereseerd toont. U roemt in de eerste plaats uw consentieuze werkwijze. U laat weten, dat u  zich voor langere tijd wilt commiteren, aangezien u zich helemaal met de uitgangspunten van het bedrijf kunt indentificeren. Op uw cirruculum vitae toont u uw leidersschapskwaliteiten aan. Tot slot vermeldt u uw hobbies: reizen in Latijns Amerika en over de Middeleeuwen lezen.
De 15 foutief gespelde woorden in deze ‘casus’ zijn afkomstig uit het overzicht van de meest gemaakte spelfouten in het Nederlands.*) Een sollicitatiebrief schrijven kan een echt mijnenveld zijn! ‘Voor mij is het geen probleem,’ zeggen veel mensen. ‘Op de computer zit toch spellingcontrole?’
Maar helemaal kunt u daarop niet vertrouwen: Windows Word ziet sommige spelfouten over het hoofd. Bill Gates is weliswaar dyslectisch, zijn medewerkers zijn dat ongetwijfeld niet! Toch werden A4-tje, Latijns Amerika en Middeleeuwen niet rood onderkringeld, terwijl de schrijfwijze beslist onjuist is. Het moet zijn: A4’tje, Latijns-Amerika en middeleeuwen.
Andere woorden die wel degelijk in de Woordenlijst Nederlandse taal (het Groene Boekje) voorkomen, worden in Word ten onrechte als fout aangeduid. Neem nou vitae: zonder hoofdletter. Bovendien, nieuwe woorden komen er dagelijks bij, net als onvertaalde vaktermen die de spellingcontrole niet herkent. En dan veranderen de regels ook nog bijna elk decennium! 
Dyslectisch of niet, als u er zeker van wilt zijn dat u zonder spelfouten schrijft, controleer lastige woorden dan via de website www.taalunieversum.nl. Daar is een woordenlijst beschikbaar, waarin u schrijfwijze en woordgeslacht kunt nazien.
Op die site zou ik trouwens niet op zoek gaan naar de term spellingcontrole: die treft u daar gek genoeg niet aan. Wel het half-Engelse spellingchecker… Zou Bill Gates dat helemaal foutloos spellen? Voor u zijn er in elk geval nog 12 fouten te gaan. Succes!
*) Bron: www.wikipedia.nl